újranyitás

A vírus fürdővízzel való terjedés kockázata rendkívül csekély. A koronavírusok burkos vírusok, amelyek a sérülékeny külső lipid burok miatt kevésbé életképesek a környezetben, mint a nem burkos vírusok. A lipid burok érzékeny az oxidálószerekre, mint pl. a klórra, vagy a hidrogén-peroxidra.

Fürdővízre vonatkozóan nem készült tanulmány, de az eddigi tapasztalatok alapján megfelelő üzemeltetés mellett, folyamatos maradék fertőtlenítőszer szint biztosítása esetén fertőzőképes vírus jelenlétére nem kell számítani a medencevízben.

A SARS-CoV-2 vírus terjedése szempontjából a közfürdőkben a legnagyobb kockázatot a vendégek közötti, illetve a vendégek és a személyzet közötti közvetlen kontaktus, valamint a gyakran megérintett felületeken esetlegesen megmaradó, életképes vírusok jelentik. Ezért a fürdő üzemeltetése során – a medencevíz és a kiszolgáló létesítmények biztonságának szokásos rend szerinti fenntartása mellett – ezek megelőzésére kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.

 

Biztonságos fürdőüzemeltetés feltételei a járvány miatti veszélyhelyzet időszakában:

A beléptetéskor gondoskodni kell a vendégek megfelelő tájékoztatásáról. A tájékoztatókat jól látható helyen kell elhelyezni.

A vendégek részére szappanos kézmosási lehetőség és engedéllyel rendelkező alkoholos fertőtlenítőszer a fürdő területén kialakított kézmosási pontokon legyen biztosított.

Gondoskodni kell a megfelelő medencevíz kezelésről, fertőtlenítéstől, a megfelelő tisztító és fertőtlenítőszerek alkalmazásáról.

A fürdő teljes területén kerülni kell a zsúfoltságot. Fontos a 1,5 méteres távolság megtartása.

A dolgozók részesüljenek megfelelő oktatásban az óvintézkedések betartásával kapcsolatban, vegyenek részt személyi higiénés, kézhigiénés képzésben és viseljenek maszkot.

A mellékhelyiségekben és zuhanyzókban legalább óránként szükséges fertőtlenítő takarítást végezni.

A vendégek vagy a személyzet által gyakran érintett felületeket (ajtókilincs, korlátok, csaptelepek, stb.) rendszeresen, lehetőség szerint legalább óránként engedélyezett felületfertőtlenítőszerrel szükséges fertőtleníteni.

Újraindítás előtt teljes körű bakteriológiai és kémiai ellenőrző vizsgálat szükséges. A fürdőzés csak megfelelő vízminőség esetén kezdhető meg.

A vészhelyzet ideje alatt nagy fontosságú a fürdővíz-minőség és a megfelelő technológia ellenőrzésének fenntartása, a vizsgálatok gyakoriságának növelése.

Újranyitás előtt az üzemeltetési szabályzat felülvizsgálata javasolt. A felülvizsgálatnak ki kell terjednie a vírushelyzet során alkalmazandó intézkedésekre.

Részletesebb információért forduljanak hozzánk bizalommal!

M.K.T-Őri Mérnöki Iroda Kft.