Közegészségügyi-technológiai szabályzat (üzemeltetési szabályzat)

Azokban az egységekben, ahol úszómedencét, élménymedencét, gyerekmedencét, egyéb medencét üzemeltetnek az 510/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet „a közhasználatú fürdők létesítéséről és üzemeltetéséről” szerint a közhasználatú fürdő üzemeltetőjének közegészségügyi-technológiai szabályzattal kell rendelkeznie.

 

Közegészségügyi-technológiai szabályzat (üzemeltetési szabályzat)

A közegészségügyi-technológiai szabályzat a fürdő szakszerű és biztonságos üzemeltetésével kapcsolatos részletes műszaki, technológiai, biztonságtechnikai, környezetvédelmi és egészségügyi előírásokat, továbbá az egyes tevékenységek személyi feltételeit tartalmazó szabályokat tartalmazza. Kiterjed a közfürdők létesítésére, fenntartására, üzemeltetésére és a víz minőségére vonatkozó részletes szakmai előírásokra, melyek betartása az üzemeltető részére kötelező érvényű.

Közhasználatú fürdő létesítése előtt a tervezett közhasználatú fürdő közegészségügyi-technológiai szabályzatának megfelelőségét a fürdő telephelye szerint illetékes egészségügyi államigazgatási szerv igazolja, majd az üzemeltetés megkezdésekor az aktualizált közegészségügyi-technológiai szabályzatot jóváhagyja. A szabályzat jóváhagyásának feltétele a próbaüzem.

 

Kockázatértékelés közhasználatú fürdőben

A közhasználatú fürdő üzemeltetőjének kockázatértékelési dokumentummal kell rendelkeznie, amelyet évente felül kell vizsgálni. A kockázatértékelési dokumentum meglétét és tartalmát az egészségügyi államigazgatási szerv ellenőrzi a közegészségügyi-technológiai szabályzattal együtt.

A kockázatértékelés célja, hogy a közhasználatú fürdő üzemeltetője azonosítani tudja a fürdőzőkre vonatkozó legfontosabb mikrobiológiai, fizikai és kémiai kockázati tényezőket, és kidolgozza a jogszabályi előírások és műszaki szabályozások, szabványok figyelembevételével a fürdőzők védelmében szükséges kezelési tervet.

1-es és 2/a típusú közhasználatú fürdő kockázatértékelésének tartalmát az MSZ EN 15288–2 vagy az azt helyettesítő újabb szabvány tartalmazza. 2/b és 3-as típusú közhasználatú fürdők egyszerűsített kockázatértékelését az NNGYK által kidolgozott módszertani útmutató alapján kell elvégezni.

A munkavállalókra vonatkozó előírásokat és a munkavállalókra vonatkozó kockázatértékelés elkészítését a munkavédelemről szóló törvény szabályozza, elkészítése munkabiztonsági és munka-egészségügyi szaktevékenységnek minősül.

 

Vízminőség ellenőrző vizsgálatok

Fürdőzésre csak az alábbi feltételeknek megfelelő víz használható:

  • nem tartalmaz olyan mennyiségben vagy koncentrációban mikroorganizmust vagy kémiai, fizikai, biológiai, radiológiai anyagot, amely a fürdőzők egészségére veszélyt jelent,
  • a szemet, bőrt, valamint a nyálkahártyát nem irritálja,
  • minősége megfelel a 510/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet mellékletben előírt minőségi követelményeknek,
  • darabos szennyeződéstől mentes, és érzékszervi szempontból nem kifogásolható, vagy az adott vízre nem jellemző, szokatlan változást nem mutat.

A közhasználatú fürdő üzemeltetőjének önellenőrzés keretében, akkreditált laboratóriumi vízvizsgálatokkal rendszeresen ellenőriznie kell a közhasználatú fürdő fürdési célú létesítményeinek vízminőségét, az 510/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet 6. mellékletben előírt követelmények alapján.

Cégünk vállalja a közegészségügyi-technológiai szabályzat (üzemeltetési szabályzat) és a hozzá kapcsolódó dokumentációk (kockázatértékelés) elkészítését, a szabályzat Hatósági engedélyeztetésének ügyintézését, valamint a szükséges önellenőrző vízvizsgálatok elvégzését (akkreditált vízvizsgálat).

Ha felkeltettük érdeklődését és szeretné Ön is igénybe venni szolgáltatásunkat keressen minket az alábbi elérhetőségeken (telefon: +36309935128, e-mail: oritibor@mktori.hu) vagy itt kérhet ajánlatot!

üzemeltetési szabályzat