Medencés fürdők üzemeltetési szabályzata (üzemeltetési szabályzat)

Azokban az egységekben, ahol úszómedencét, élménymedencét, gyerekmedencét, egyéb medencét üzemeltetnek a 37/1996. (X. 18.) NM rendelet „a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről” szerint üzemeltetési szabályzat készítése kötelező.

 

Medencés fürdő üzemeltetési szabályzat (strand üzemeltetési szabályzat)

A közfürdő (strand) szakszerű és biztonságos üzemeltetésével kapcsolatos részletes műszaki, technológiai, biztonságtechnikai, környezetvédelmi és egészségügyi előírásokat, továbbá az egyes tevékenységek gyakorlásának személyi feltételeit az üzemeltetőnek, az üzemeltetési szabályzatban kell meghatároznia. Amennyiben a közfürdő gyógyászati szolgáltatást is nyújt, az üzemeltetési szabályzat részeként fel kell sorolni ezen szolgáltatásokat és a szolgáltatások személyi és tárgyi feltételeit, igénybevételük módját.

A medencés fürdők üzemeltetési szabályzata kiterjed a közfürdők létesítésére, fenntartására, üzemeltetésére és a víz minőségére vonatkozó részletes szakmai előírásokra, melyek betartása az üzemeltető részére kötelező érvényű.

Az üzemeltetési szabályzat munkavédelmi és munkabiztonsági előírásainak elkészítése munkabiztonsági és munka-egészségügyi szaktevékenységnek minősül.

Az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeire vonatkozó kockázatértékelés az üzemeltetési szabályzat része. Az szabályzattal együtt el kell készíteni és benyújtani a Hatóság felé. A kockázatértékelésben ki kell térni a vízkezelés, takarítás során felhasználásra kerülő veszélyes keverékekre, készítményekre (kémiai kockázatértékelés).

 

Vízminőség ellenőrző vizsgálatok

A közfürdő üzemeltetője köteles a fürdővíz minőségének ellenőrzéséhez szükséges vízvizsgálatokat elvégeztetni. A 37/1996. (X.18) NM rendelet 8.§ (2) pontja szerint medencés közfürdő esetén a vizsgálatoknak ki kell terjedni a tápvízre (pótvízre) és minden medence vizére. A vízvizsgálatok gyakoriságát az illetékes Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya írja elő, mely szerint az üzemeltető a vizsgálatokat akkreditált laboratóriumnál rendelheti meg. 

A vízmintát a medencéből kell venni a vízszint alatt 30 cm mélységből, a medence szélétől 0-50 cm- re, és a tápvíz vízmintavételi csapról.  A mintából kémiai és bakteriológiai (beleértve a Legionella vizsgálatot is aeroszol előállító meleg vizű medence esetén) vizsgálatokat kell végezni. A vízmintavételre átlagos, vagy azt meghaladó terhelés során kerülhet sor.

Cégünk vállalja az üzemeltetési szabályzat és a hozzá kapcsolódó dokumentációk (kémiai kockázatértékelés) elkészítését, a szabályzat Hatósági engedélyeztetésének ügyintézését, valamint a szükséges önellenőrző vízvizsgálatok elvégzését (akkreditált laboratórium bevonásával).

Ha felkeltettük érdeklődését és szeretné Ön is igénybe venni szolgáltatásunkat keressen minket az alábbi elérhetőségeken (telefon: +36309935128, e-mail: oritibor@mktori.hu) vagy itt kérhet ajánlatot!

üzemeltetési szabályzat