Környezetünk levegőjének minősége nagy hatással van a szervezetünkre. A levegő tartalmaz por részecskéket, emberi bőrképleteket, melyekhez a mikroorganizmusok, gombák tapadnak. Ezek belélegezve akár komoly egészségügyi problémákat vagy allergiás reakciókat válthatnak ki.

A nem megfelelő beltéri (otthoni- vagy munkahelyi) levegő kellemetlen szagokat okozhat és káros hatással lehet a szervezetünkre. A beltéri levegő minőségét nagymértékben befolyásolja a kültéri levegő minősége, a beltér páratartalma, bent tartózkodok száma, bútorzat/padozat anyaga.

Ilyen esetekben a levegőhigiénia vizsgálata nagy jelentőséget kaphat mindennapjainkban, otthon és a munkahelyünkön is.

A levegőhigéniai vizsgálatok a levegő minőségének megállapítására szolgálnak.

Az elsődleges felmérések alapján a kijelölt mintavételi pontokról levegő mintavevő készülékkelspeciális táptalajra „szívjuk rá” a beltéri levegőt. A táptalajok kiértékelése a megfelelő inkubációs idő lelte után történik a laboratóriumban.

A Synlabnál elérhető levegőhigiéniai vizsgálatok a következők:

  • Aerob mikróbaszám meghatározás (MSZ EN ISO 4833-2:2014)
  • Penészgomba szám meghatározás (MSZ ISO 21527-2:2013) *

*Igény esetén a főbb penészgomba csoportok tájékoztató jellegű elkülönítésére is van lehetőség (nem akkreditált vizsgálat).

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1998-as ajánlása szerint épületek belső levegőjében 500 CFU/m3 az elfogadható penészgomba mennyiség. Emellett pedig az Egészségügyi Intézmények levegőminőségére vonatkozó MSZ-03-190-87 számú magyar szabvány szerint a követelmény nélküli helyiségekben előírt aerob mikroba szám határérték 500 CFU/m3.

írta: Dancs Renáta, biológus, Synlab Hungary Kft.

Részletesebb információért forduljanak hozzánk bizalommal!