Munkahelyi hőterhelés vizsgálata, WBGT-index meghatározása

 

A magas hőmérsékletű munkahelyi környezetben végzett munka során csökken a szellemi éberség, valamint a fizikai teljesítőképesség. A szélsőséges hőnek kitett, vagy forró környezetben dolgozó munkavállalók esetében fennáll a hőstressz veszélye. Ennek következtében gyakoribb lehet a munkahelyi sérülés, baleset is.

A 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet szerint a munkáltató köteles biztosítani, hogy a munkavállalót ne érje nagyfokú hősugárzás. A hősugárzás akkor minősül nagyfokúnak, ha a léghőmérséklet és a glóbuszhőmérséklet különbsége meghaladja a (K) EH érték meghatározásához minimálisan megkívánt +5 °C hőfokkülönbség háromszorosát.

A klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából munkaszervezési intézkedéseket kell tenni.

 

WBGT- index

A magas hőmérsékletű munkahelyek vizsgálata során a WBGT- index jól modellezi a hőmérséklet emberi szervezetre gyakorolt hatásait.

A WBGT-index meghatározása az MSZ EN ISO 7243:2018 szabvány szerint végezhető el. A pszichrometrikus glóbuszhőmérsékleti (WBGT) index egy olyan tapasztalati index, amely az egyénre ható hőterhelést képviseli. Ez az index az ipari környezetben egyszerűen meghatározható. A környezet hőterhelésének meghatározásához négy tényező vizsgálata, mérése szükséges: léghőmérséklet, közepes sugárzási hőmérséklet, légsebesség és abszolút légnedvesség.

Cégünk vállalja a helyszíni mérések, munkahelyi hőterhelés vizsgálatának elvégzését.

Ha felkeltettük érdeklődését és szeretné Ön is igénybe venni szolgáltatásunkat keressen minket az alábbi elérhetőségeken (telefon: +36309935128, e-mail: oritibor@mktori.hu) vagy itt kérhet ajánlatot!

munkahelyi hőterhelés