Munkahelyi zajmérés, zajdózis mérés, munkahelyi zajexpozíció meghatározása

 

Cégünk vállalja munkahelyi zajmérés, zajvizsgálat elvégzését, munkahelyi zajexpozíció meghatározását. Segítséget nyújtunk a megfelelő zajvédő eszköz kiválasztásában.

Mvt. 54. § (2) bekezdése szerinti kockázatértékelés keretében a munkáltató köteles becsléssel, szükség esetén méréssel meghatározni azt a zajszintet, amelynek a munkavállalók ki vannak téve.

A munkavállalókat érő zajexpozícióra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről szóló 66/2005. (XII. 22.) EüM rendelet szerint zajmérést kell végezni:

  • új munkahely létesítése, illetve új munkaeszköz (pl. gép, berendezés) üzembe helyezése esetén,
  • meglévő munkahely, munkaeszköz átalakításakor, új helyre telepítésekor, valamint technológia- és termékváltás esetén, ha az átalakítás, illetve a változás a zajexpozíció mértékét módosíthatja,
  • munkakör kialakításakor,
  • a munkavállalót érő zajexpozíció meghatározásakor.

A fokozott zajexpozíció halláskárosodást okozhat. A fokozott expozíciós esetet a 27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet szerint szaktevékenység keretében ki kell vizsgálni. A fokozott zajexpozíció kivizsgálása munkaegészségügyi és munkabiztonsági szaktevékenységnek minősül.

 

A munkahelyi zajmérés módja:

1. pontossági osztályú hitelesített integráló zajszintmérővel megmérjük az alábbi paramétereket és ez alapján számítással határozzuk meg a dolgozót érő zajexpozíciót, illetve a megfelelő csillapítású egyéni hallásvédő eszköz kiválasztásához a munkavállalót érő zaj egyenértékű C-hangnyomásszintjét, mely segítséget nyújt az egyéni védőeszköz juttatási rend elkészítéséhez.

LAeq – egyenértékű A-hangnyomásszint
LCeq – egyenértékű C-hangnyomásszint
LCpeak – a zajszintmérő csúcs időállandójával mért legnagyobb C-hangnyomásszint

A személyi doziméteres zajexpozíció vizsgálatot (zajdózis mérés) 2. pontossági osztályú személyi adatrögzítő zajdózismérő műszerekkel végezzük. A zajvizsgálat során ebben az esetben a dolgozót a teljes munkaideje alatt monitorozzuk. A zajexpozíció vizsgálathoz szükséges paramétereket a műszer folyamatosan gyűjti és másodpercenként rögzíti. Ez alapján határozzuk meg a munkavállalókat érő napi 8 óra megítélési időre vonatkoztatott zajexpozíció mértékét. A vizsgálat eredményeit grafikusan, diagramon is ábrázoljuk.

 

A munkahelyi zajmérés dokumentálása:

Az elvégzett zajmérésről mérési (vizsgálati) jegyzőkönyv készül a 66/2005. (XII. 22.) EüM rendelet mellékletének megfelelően. Ami tartalmazza a zajmérés körülményeit, mérési eredményeket, a vizsgálat dolgozók zajexpozíciójának meghatározását. Javaslatot teszünk, a zajexpozíció csökkentésére, megfelelő egyéni védőeszköz kiválasztására.

 

Zajexpozíció határértékei:

A munkavállalókat érő zajexpozícióra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményeiről szóló 66/2005. (XII. 22.) EüM rendelet 3.§. (1.) bek.-e szerint a napi zajexpozíció nem haladhatja meg az alábbi értékeket:

Napi zajexpozíció LEX,8h, dB Lmax, dB
Zajexpozíciós határérték  87  140
Felső beavatkozási határérték  85  137
Alsó beavatkozási határérték  80  135

 

 

Fokozott figyelmet igénylő munkavégzés:

A 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet szerint a fokozott figyelmet igénylő munkavégzés során a dolgozót érő zaj egyenértékű A-hangnyomásszintje – egyéni hallásvédő eszköz alkalmazása nélkül sem – haladhatja meg az alábbi értékeket:

  • speciális orvosi vizsgálóhelységek, olvasótermek, 40 dB,
  • orvosi rendelők, repülés irányítói munkahelyek zajvédelmi szempontból fokozottan igényes irodai munkahelyek 50 dB,
  • irodai munkahelyek, ügyfélirodák, analitikai laboratóriumok 60 dB,
  • művezetői irodák, zajvédő fülkék, vezérlőpult vagy ó vezérlőfülke telefonos kapcsolattal. Mikro-elektronikai és mikro-finommechanikai munkahelyek, telefonközpontok, diszpécserközpontok 65 dB,
  • fokozott figyelmet igénylő fizikai munkavégzés 70 dB,
  • vezérlőpult vagy vezérlőfülke telefonos kapcsolat nélkül, összeszerelői munkahelyek elektronikai, finommechanikai, optikai üzemekben, laboratóriumok gépi zajforrással 80 dB.

 

A vizsgálatot zajártalom szakterületre az egészségügyi miniszter rendelete alapján engedéllyel rendelkező szakértői jogosultsággal végezzük.

Igény esetén az érintett munkaterületek zajtérképét is elkészítjük a mérési eredmények alapján.

Zajméréssel kapcsolatos bővebb információkért keressék fel a zajmeres-szakerto.hu oldalunkat.

Ha felkeltettük érdeklődését és szeretné Ön is igénybe venni szolgáltatásunkat, keressen minket az alábbi elérhetőségeken (telefon: +36309935128, e-mail: oritibor@mktori.hu) vagy itt kérhet ajánlatot!

zajmérés