Munkahelyi klímaparaméterek vizsgálata, munkahelyi komfortérzet (PMV- és PPD-index) meghatározása

 

A munkahelyi klíma vizsgálatát a  3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet „a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről”, valamint a vonatkozó szabványok előírásai alapján végezzük.

A vizsgálat során az alábbi munkahelyi klímaparaméterek kerülnek meghatározásra:

 • Léghőmérséklet: A levegő hősugárzás ellen árnyékolt, száraz érzékelőjű hőmérővel mért hőmérséklete.
 • Nedves hőmérséklet: Az az egyensúlyi hőmérséklet, amely nedvesített érzékelőjű hőmérőn mérhető a hő– és nedvességcsere egyensúlyának beállása után (aspirációs rendszerű műszerrel mérve).
 • Glóbuszhőmérséklet: Vernon-féle glóbuszhőmérővel vagy Vernon-féle műszerrel előzetesen kalibrált, a hősugárzást is érzékelő, más típusú glóbuszhőmérővel mért hőmérséklet.
 • Légsebesség: A levegő áramlási sebessége zárt térben.
 • Relatív páratartalom: Az abszolút nedvesség és a telítési határérték közötti arány százalékban kifejezve.
 • Effektív hőmérséklet: A munkahelyi levegőkörnyezet olyan komplex mutatószáma (klímaindexe), amely az adott hely léghőmérsékletét, a levegő relatív nedvességtartalmát és a légsebességet veszi figyelembe.
 • Korrigált effektív hőmérséklet: A munkahelyi levegőkörnyezet olyan komplex mutatószáma, amely az effektív hőmérsékletnél leírtakon kívül a hősugárzást is figyelembe veszi.

 

PMV- és PPD-index:

A PMV- és PPD-index meghatározása az MSZ EN ISO 7730:2006 szabvány szerint történik.

A PMV-index azt mutatja meg, hogy a klímaparaméterek (léghőmérséklet, sugárzási hőmérséklet, légsebesség, relatív páratartalom) és az egyéb számított értékek (ruházati index, tevékenység) kombinációja egy nagyobb embercsoportból átlagosan milyen hőérzetet vált ki.

A PPD-index pedig azon emberek százalékos arányát jelzi, akik előre láthatólag elégedetlenek a beltéri légállapottal.

 

Munkahelyi komfortérzet:

A munkahelyeken fontos a megfelelő munkahelyi komfortérzet biztosítása mely hatással van a dolgozók teljesítőképességre, a munkavégzésük hatékonyságára. Az emberi szervezet hőérzékenysége alapvetően a termikus egyensúlytól függ, melyet az alábbi környezeti paraméterek befolyásolnak:

 • léghőmérséklet
 • sugárzó hőmérséklet
 • páratartalom
 • légsebesség

A komfortérzet szempontjából nagyon fontos a megfelelő levegőminőség, ennek legjobb mutatója a szén-dioxid koncentráció.

Ezen paraméterek vizsgálata műszeres méréssel meghatározható.

A vizsgálatot munkahelyi zárt és szabadtéri munkahelyek klímajellemzőinek vizsgálata szakterületre az egészségügyi miniszter rendelete alapján engedéllyel rendelkező szakértői engedéllyel végezzük.

Cégünk vállalja a munkahelyi klímaparaméterek helyszíni mérését, vizsgálatok elvégzését.

Ha felkeltettük érdeklődését és szeretné Ön is igénybe venni szolgáltatásunkat keressen minket az alábbi elérhetőségeken (telefon: +36309935128, e-mail: oritibor@mktori.hu) vagy itt kérhet ajánlatot!

munkahelyi klímaparaméterek