Legionella kockázatértékelés, Legionella monitoring vizsgálat

 

A 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet „a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról” szerint a Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekre, illetve a fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekre vonatkozó előírások betartásáért a létesítmény üzemeltetője, ennek hiányában tulajdonosa felel.

 

Legionella kockázatértékelés

A Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben, illetve a fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben a Legionella-fertőződési kockázat egységes módszertan szerinti felmérését, értékelését el kell végezni.

 

Legionella monitoring vizsgálat

A Legionella-fertőzési kockázatot jelentő azon létesítmények esetén, ahol a kockázatértékelés magas kockázatot állapít meg, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott módszertani útmutatóban meghatározott gyakorisággal Legionella monitoring vizsgálatot kell végezni.

A fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben minden esetben kötelező monitoring vizsgálatot végezni dokumentált módon. A vizsgálat eredményeit a 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet 2. melléklete alapján kell értékelni.

Használati melegvíz és ivóvíz rendszerek esetén hőmérsékletmérést havonta, Legionella-csíraszám meghatározást évente egyszer kell végezni a kockázatbecslés alapján kijelölt számú és elhelyezkedésű vizsgálati ponton, de épületenként legalább egy, a melegvíz előállítás helyétől távol eső végkifolyón, vagy az expozíció szempontjából leginkább releváns ponton.

Közfürdők esetén a Legionella-csíraszám meghatározása érdekében a medence vízvizsgálatát havonta, a szűrt víz vizsgálatát negyedévente kell elvégezni. Három egymást követő, kimutatási határ alatti eredmény esetén a medencevíz-vizsgálat gyakorisága negyedévesre csökkenthető.

Nedves hűtőtornyok esetén a Legionella-csíraszám meghatározását és a 22 °C-on számolt telepszám vizsgálatot havonta kell elvégezni a kockázatbecslés alapján kijelölt számú és elhelyezkedésű vizsgálati ponton, de legalább a hűtőtorony vízteréből. Három egymást követő, értékelhető 1000 Telepképző Egység/liter alatti Legionella-eredmény esetén a Legionella vizsgálati gyakoriság negyedévesre csökkenthető.

Az ország területén működő nedves hűtőtornyokat az országos tisztifőorvos által működtetett elektronikus rendszeren (OSZIR) keresztül az üzemeltetőnek, ennek hiányában a tulajdonosnak be kell jelentenie. Ezt követően az adatokban bekövetkező változást 15 napon belül köteles bejelenteni.

Cégünk vállalja a Legionella kockázatértékelés elkészítését, valamint a Legionella monitoring vizsgálat elvégzést akkreditált laboratórium bevonásával, továbbá a nedves hűtőtornyok bejelentésének ügyintézését.

Ha felkeltettük érdeklődését és szeretné Ön is igénybe venni szolgáltatásunkat keressen minket az alábbi elérhetőségeken (telefon: +36309935128, e-mail: oritibor@mktori.hu) vagy itt kérhet ajánlatot!

legionella kockázatértékelés