Építőipari biztonsági- és egészségvédelmi koordináció (biztonsági és egészségvédelmi koordinátor)

 

A tervező köteles a kivitelezési tervdokumentáció készítése során biztonsági és egészségvédelmi koordinátor igénybevételéről gondoskodni (foglalkoztatni vagy megbízni). A koordinátor megvalósítja az alábbiakban felsorolt feladatokat, illetve megteszi a kiviteli terv munkahelyi egészség és biztonság szempontjából szakszerű elkészítéséhez szükséges javaslatokat.

A jogszabály szerint minden kivitelezésen kötelező a kivitelezőnek koordinátort igénybe venni, függetlenül attól, hogy egy vagy több munkáltató munkavállalói vannak az építkezésen foglalkoztatva.

A koordinátornak, a tervezés és kivitelezés többi résztvevőjéhez hasonlóan alapvető feladata a munkavégzés biztonságos és egészséget nem veszélyeztető összehangolásának segítése, a feltételek megfogalmazása és a megelőzés.

A biztonsági és egészségvédelmi koordinátor tanácsokkal látja el és segíti a fővállalkozó kivitelezőt, felelős műszaki vezetőt, építésvezetőt abban, hogy megelőző intézkedéseket tegyenek a beruházás valamennyi szakaszában.

A munkaterületre a 4/2002 (II.20.) SzCsM-EüM rendelet „az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről” 3. §. szerint írásban kijelölt biztonsági és egészségvédelmi koordinátor önállóan a Biztonsági és Egészségvédelmi Tervben foglaltak alapján végzi feladatait.

 

Biztonsági és egészségvédelmi koordinátor feladatai:

  • a meghatározott követelmények megvalósulásának összehangolása annak érdekében, hogy a kivitelezők a Biztonsági és Egészségvédelmi Tervben meghatározottakat megvalósítsák,
  • a munkabiztonsági ellenőrzések megszervezése, lebonyolítása és dokumentálása,
  • a szükséges intézkedések végrehajtása, ellenőrzése,
  • a munkahelyek, munkaeszközök kialakítása, telepítése során javaslattétel az ergonómiai szempontok figyelembevételére,
  • a munkabiztonsági üzembe helyezésre kötelezett berendezések üzembe helyezési eljárás lebonyolításának és dokumentációinak ellenőrzése a munkaterületen,
  • a tároló helyeken tárolt anyagok fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak egymásra gyakorolt hatásának vizsgálata és ennek alapján javaslat a tárolás biztonságos módjára,
  • munkahelyi elsősegélynyújtás tárgyi és szervezési feltételeinek kialakítására vonatkozó javaslattétel, az elsősegélynyújtó személyek jogosultságának ellenőrzése,
  • alvállalkozók tevékenységének ellenőrzése,
  • közreműködés az építési munkahelyen egyidejűleg tevékenykedő, illetve egymást követően felvonuló munkáltatók közötti tevékenységek összehangolásában,
  • a munkafolyamatok ellenőrzésének összehangolása.

A koordinátor feladatainak ellátása munkabiztonsági szaktevékenységnek minősül. Ennek alapján a koordinátor olyan személy lehet, akinek legalább középfokú munkavédelmi végzettsége van.

Cégünk vállalja a biztonsági és egészségvédelmi koordinátori feladatok teljes körű ellátását, Biztonsági és Egészségvédelmi Terv elkészítését.

Ha felkeltettük érdeklődését és szeretné Ön is igénybe venni szolgáltatásunkat keressen minket az alábbi elérhetőségeken (telefon: +36309935128, e-mail: oritibor@mktori.hu) vagy itt kérhet ajánlatot!

biztonsági és egészségvédelmi koordinátor