Magyarországon közel 2 millió ember dolgozik irodai munkahelyen. A dolgozók megfelelő komfortérzete hatással van a teljesítőképességre, a munkavégzésük hatékonyságára. Sokan panaszkodnak a munkahelyi klímaparaméterekre (hőmérséklet, légsebesség, páratartalom), légtechnikai elemekre.

Ilyen esetekben fontos a panaszok minél előbbi kivizsgálása – mely műszeres mérésekkel végezhető el -, valamint a kiváltó okok megszüntetése.

A munkahelyi klímatényezőket a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szabályozza.

Az irodában dolgozók többsége általában 22–24 °C közötti hőmérsékleten és 40–60%-os páratartalom mellett érzi magát komfortosan.

A PMV- és PPD-index meghatározása az MSZ EN ISO 7730:2006 szabvány szerint végezhető. A PMV-index azt mutatja meg, hogy a klímaparaméterek (léghőmérséklet, sugárzási hőmérséklet, légsebesség, relatív páratartalom) és az egyéb számított értékek (ruházati index, tevékenység) kombinációja egy nagyobb embercsoportból átlagosan milyen hőérzetet vált ki. A PPD-index pedig azon emberek százalékos arányát jelzi, akik előre láthatólag elégedetlenek a beltéri légállapottal.

munkahelyi komfortérzet

A munkahelyi komfortérzet szempontjából nagyon fontos a beltéri levegő minősége, ennek legjobb mutatója a szén-dioxid koncentráció. Az 5/2020. (II. 6.) ITM rendelet szerint a szén-dioxid megengedett határértéke munkahelyi levegőben: ÁK 9000 mg/m3. A gyakorlatban azonban friss levegőnek az a levegő nevezhető, aminek CO2 szintje nem haladja meg az 1000 ppm értéket. Ezt az értéket nevezzük Pettenkofer-féle számnak.

A túl magas CO2 koncentráció fáradtsághoz, koncentrációs problémákhoz, fejfájáshoz vezethet, továbbá betegségeket is okozhat.

A koncentráció ellenőrzése műszeres mérésekkel elvégezhető.

A megfelelő beltéri levegőminőség elérése érdekében helyiségenként az előírásoknak megfelelő (3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet, DIN 1946-2 szabvány) légcserét kell biztosítani.

Részletesebb információért forduljanak hozzánk bizalommal!

M.K.T-Őri Mérnöki Iroda Kft.