1. február 2-án megjelent a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kidolgozott módszertani ajánlás a gyermekintézményekben használatos légtechnikai berendezésekkel kapcsolatban. Az útmutató célja, hogy segítséget nyújtson a nevelési-, és oktatási intézmények üzemeltetőinek a legoptimálisabb beltéri levegőminőség eléréshez szükséges eszköz, berendezés kiválasztásában. A dokumentumban foglalt ajánlásokat érdemes figyelembe venni abban az esetben is, ha otthonunkba vásárolunk ilyen készüléket.

 

  1. MOBIL LÉGTISZTÍTÓ KÉSZÜLÉKEK

Elsőként szeretnénk részletezni a MOBIL LÉGTISZTÍTÓ KÉSZÜLÉKEK alkalmazásával kapcsolatos közegészségügyi ajánlásokat.

A mobil légtisztító berendezések használatának célja:

 –  ALLERGIA, ASZTMA ESETÉN a szervezet pollenterhelésének csökkentése

 –  SZENNYEZETT LEVEGŐJŰ TERÜLETEN található épületeknél a kültéri forrásból származó légszennyezettség csökkentése

 – NAGYMÉRTÉKŰ BELTÉRI SZENNYEZŐFORRÁSOK jelenléte esetén a beltéri szennyezők koncentrációjának csökkentése

 – JÁRVÁNYHELYZET ESETÉN a kórokozók koncentrációjának csökkentése a beltéri levegőben.

A mobil légtisztító készülékek lehetnek:

  • HEPA-szűrőkkel vagy egyes elektrosztatikus szűrőkkel ellátva (amelyek a levegőben lévő pollenszemek, penészspórák, illetve a levegő aeroszol részecskéinek szűrésére alkalmasak).
  • Szénszűrővel felszerelt készülékek (feladata az illékony szerves vegyületek, gázfázisú légszennyezők eltávolítása).
  • Az UV-C fényt is alkalmazó légtisztító készülékek (fertőtlenítő hatásúak révén nemcsak a kórokozókat szűri ki, hanem el is pusztítja azokat).

A légtisztító berendezések alkalmazása megfelelően szellőztetett gyermekintézményi helyiségekben, kisebb mértékben szennyezett kültéri levegő esetén nem járul hozzá jelentős mértékben a helyiségben tartózkodók egészségvédelméhez.

Megemlítendő, hogy a mobil légtisztító készülékek ugyan kiszűrik a beltéri légszennyezőket valamilyen hatásfokkal, azonban nem szolgáltatnak friss (oxigéndús) levegőt, így elégtelen szellőztetés nélkül feldúsulhat a levegőben az emberek által kilélegzett széndioxid (pl.: zsúfoltabb osztálytermekben, óvodai-bölcsődei csoportszobákban). Emelkedett széndioxid koncentráció esetén romolhat a figyelem és a teljesítőképesség, fáradtságérzet, álmosság, fejfájás jelentkezhet.

Tehát csak indokolt esetben javasolt ezen készülékek használata.

ALKALMAZÁSUK MELLETT GYAKORI TERMÉSZETES SZELLŐZTETÉS szükséges az optimális beltéri levegőminőség eléréséhez.

Járványhelyzetben javasolt szén-dioxid monitorok használata a megfelelő természetes szellőztetés ellenőrzésére.

A legtöbb mobil légtisztító berendezésre jellemző, hogy az átáramló levegő térfogatárama viszonylag alacsony, emiatt pl: egy átlagos osztályterem vagy foglalkoztató helyiség levegőjének tisztításához legalább 600 m3 /óra légszállító teljesítményű készülékkel kell számolni. Az ilyen teljesítményű készülékek nagyobbak és zajosabbak, ezért ezen készülékek használatát elsősorban jól szellőztethető, kisebb helyiségekben (pl. orvosi szoba, mosdók, ablaktalan folyosórészek, liftek) javasolják.

Ajánlott olyan légtisztító készüléket vásárolni, amely rendelkezik gyártótól független laboratórium által kiállított SZABVÁNY SZERINTI HATÁSOSSÁGI ÉS BIZTONSÁGOSSÁGI VIZSGÁLATOT BIZONYÍTÓ DOKUMENTUMmal.

A szűrővel rendelkező készülékek szűrőcseréjének elmulasztása egészségkockázatot jelent, ezért az ELŐÍRT RENDSZERESSÉGGEL ÉS MÓDON KELL TISZTÍTANI A SZŰRŐT!

Az UV-fénnyel ellátott készülékek ózontermelődés mentesek legyenek és zárt rendszerben működjenek. Az ózonmentességre vonatkozó tanúsítvány megléte fontos.

Az iongenerátort tartalmazó, valamint a nanoanyagokkal bevont felületeket tartalmazó, fotolítikus oxidációs mechanizmussal működő légtisztítók nem javasoltak.

Az ÓZONTERMELŐ mobil légtisztító készülékek használata különösen ellenjavallt!

A módszertani ajánlás teljes szöveg az NNK oldalán olvasható.

Részletesebb információért forduljanak hozzánk bizalommal!

M.K.T-Őri Mérnöki Iroda Kft.