(Forrás: MSZ EN ISO 11690-1:2021, MSZ EN ISO 11690-2:2021)

A szabványok számos zajvédelmi intézkedést javasolnak. A hatékony eredmények elérése érdekében, a helyzettől függően, a legmegfelelőbb zajvédelmi intézkedés(eke)t ajánlott kiválasztani.

 

zajcsökkentés

 

A zajvédelem alapstratégiája

Új és meglévő munkahelyeken zajvédelmi stratégiák megfogalmazása vagy zajvédelmi intézkedések bevezetése esetén a következő lépéseket javasolt megtenni:

  • a célok meghatározása és a feltételek megállapítása
  • zajmérés végzése
  • zajvédelmi intézkedések figyelembevétele
  • zajvédelmi program, kockázatértékelés elkészítése
  • megfelelő intézkedések bevezetése
  • az elért zajcsökkentés ellenőrzése

 

A zajcsökkentés koncepciója

Zajvédelem különböző műszaki intézkedésekkel valósítható meg és egy-egy zajprobléma többféleképpen oldható meg. Ezek az intézkedések:

  • zajcsökkentés a forrásnál
  • zajcsökkentés a hang terjedésének csillapításával
  • zajcsökkentés meghatározott helyen

 

Zajterhelési és zajexpozíciós mennyiségek

A zajterhelési mennyiségeket adott munkahelyen és olyan időtartamra határozzuk meg, amely a munkahelyen jellemző a napi (vagy heti) tevékenységre. Ha a munkahelyen több tevékenység követi egymást, akkor szükség lehet több zajterhelési érték meghatározására.

Az olyan személyre, aki naponta különböző munkahelyeken dolgozik, a zajexpozíciós mennyiségek a zajterhelési vagy -expozíci­ós mennyiségekből az egyes munkahelyeken eltöltött idők alapján határozhatók meg.

 

A zajvédelem műszaki szempontjai

A zajcsökkentési intézkedéseket a forrásnál, a forrás és a vevő között, valamint a munkahelyen lehet alkalmazni.

A munkahelyen vagy a gép közelében levő embereket általában a gép által kibocsátott zaj közvetlen hatása éri. Ezért a munkahelyi zajcsökkentés leghatékonyabb módja a zaj forrásnál való csökkentése. A hangterjedés során tett kiegészítő intézkedések a munka és a termelési folyamat akadályozása miatt kedvezőtlenek lehetnek. A zajcsökkentési technológia megválasztásakor, különös tekintettel a munkavédelemre, előnyben kell részesíteni a kis zajkibocsátású zajforrásokat.

 

Kis zajú gépek alkalmazása:

A költséges, utólagos zajvédelmi intézkedések bevezetése helyett bizonyos esetekben a zajos gépegységek csendesebbre cserélhetők.

 

Gépalkatrészek módosítása vagy helyettesítése:

A gépen belüli zajátvitel és a gépfelületek által lesugárzott zaj csökkentése a gépalkatrészek cseréjével vagy módosításával is lehetséges, a teljesítmény megváltoztatása nélkül.

 

Zajcsökkentő berendezések alkalmazása:

Burkolatok, hangtompítók és zajárnyékolók a gépek, berendezések, csővezetékrendszerek és nyílások által kibocsátott zaj csökkentésében lehetnek hatékony eszközök.

A burkolat a gépet vagy berendezést teljesen körülvevő szerkezet. Főleg hangszigetelő héjból áll, amelynek hangelnyelő belső bélése van. Az elérhető zajcsökkentés függ a héj léghangszigetelésétől és a burkolat belső felülete hangelnyelésének mértékétől. A zajcsökkentés mértékét a gyakorlatban a nyílások, a nem megfelelő tömítések és a testhangátvitel korlátozza. Ez hangtompított nyílásokkal küszöbölhető ki.

 

Zajcsökkentés hangelnyelő anyagok alkalmazásával:

A hangterjedést és ennek következtében a helyiség akusztikai minőségét a felületek hangelnyelő anyagokkal való kezelése határozza meg, ezeket a zaj frek­venciaszínképének megfelelően kell kiválasztani.

A helyiségben kialakuló zaj a forrásokból érkező közvetlen hangból és a helyiség határoló szerkezeteiről visszavert hangból tevődik össze. A hangelnyelő felületkezelés kizárólag a visszavert hangot csökkenti.

 

Munkahelyi zajvédelem:

A munkahelyeken a zajforrásnál és a hangátviteli úton tett zajcsökkentési intézkedések egészíthetők ki, például zajárnyékolókkal és fülkékkel.

 

Részletesebb információért forduljanak hozzánk bizalommal!

M.K.T-Őri Mérnöki Iroda Kft.