Az irodai megvilágítás megfelelő kialakítása hatással van a munkavégzésre. A megvilágításnak fontos szerepe van a jó közérzet, az éberség, megfelelő életritmus fenntartásában.

A nem megfelelő irodai világítás pszichésen rossz hatással lehet, csökkenti a munkakedvet, ezáltal romlik a munkateljesítmény. Megerőlteti a szemet, fejfájás, rossz közérzet alakulhat ki. Kifáradáshoz is vezethet. Megnövekedhet a dolgozók látásfunkció romlásának esélye, továbbá munkabalesetek kialakulásához is vezethet.

A munkahelyek megvilágítása megvalósulhat természetes, illetve mesterséges módon. A természetes megvilágítás erőssége nem szabályozható, környezeti tényezőktől függ. A természetes megvilágítás kialakítható oldalvilágítással, tetővilágítással, vagy a kettő kombinációjával ablakok útján.

A munkahelyek nagy részénél a munka jellegének megfelelő megvilágítást természetes megvilágítás útján nem lehet biztosítani, ezért szükség van mesterséges megvilágítás kialakítására is.

Azokon a munkahelyeken, ahol állandó munkavégzés folyik, a munkavégzés jellegének és körülményeinek, a helyiség rendeltetésének és az ott végzett tevékenységnek megfelelő világítást kell biztosítani. A világítás mennyiségi, minőségi jellemzőit nemzeti szabvány határozza meg.

irodai világítás

A mesterséges megvilágítás kialakítását irodai munkahelyeken a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet, valamint az MSZ EN 12464-1 Fény és világítás. Munkahelyi világítás 1. rész: Belső téri munkahelyek szabvány figyelembevételével kell megtervezni.

Az MSZ EN 12464-1 szabvány az alábbi értékeket írja elő:

A terület jellege, a feladat vagy tevékenység Ēm

lx

UGRL

Uo

Ra

Iktatás, másolás stb. 300 19 0,40 80
Írás, gépelés, olvasás, adatfeldolgozás 500 19 0,60 80
Műszaki rajzolás 750 16 0,70 80
CAD-munkaállomások 500 19 0,60 80
Konferenciatermek, tárgyalók 500 19 0,60 80
Fogadópult 300 22 0,60 80
Irattárak 200 25 0,40 80

 

  • a megvilágítás karbantartási értéke (Ēm): a megvilágítás munkaterületre vonatkozó karbantartási értéke, vízszintes, függőleges vagy ferde vonatkoztatási felületen.
  • az egységes káprázásértékelési skála határértéke (UGRL): A káprázás az az érzet, amelyet a látótérben lévő nagy fénysűrűségű területek hoznak létre. A hibázás, a kifáradás és a balesetek csökkentése érdekében fontos a káprázás korlátozása. A káprázás zavaró vagy látást rontó lehet.
  • a megvilágítás egyenletessége (U0): a munkaterületet a legegyenletesebben kell megvilágítani. A munkaterület megvilágítás egyenletessége nem lehet kisebb a fenti táblázatban előírt értéknél.
  • a színvisszaadási index (Ra): a fényforrás azon képességét méri, hogy különféle tárgyakat megvilágítva vele, mennyire képes azok színét visszaadni.

A képernyős munkaállomások világításának kialakítása a végrehajtott feladat elvégzéséhez igazodjon, tegye lehetővé a képernyőről való olvasást, a nyomtatott szöveg olvasását, a papírra való írást, a billentyűzeten végzett munkát. A képernyőn és a billentyűzeten, rontó és zavaró káprázást okozó tükröződések keletkezhetnek. Ezért a lámpatesteket úgy kell kiválasztani, elhelyezni, hogy elkerüljük a tükröződéseket.

A fény színe korrelált színhőmérséklettel (TCP) jellemezhető és Kelvinben (K) határozzuk meg. A megvilágítás színhőmérséklete is hatást gyakorol a dolgozók közérzetére, idegrendszerére, ezért célszerű a munkahelyeken az optimális színhőmérséklet megválasztása.

Az alábbi három színhőmérsékleti csoport különböztethető meg:

Fényszín Korrelált színhőmérséklet

(TCP)

meleg 3300 K alatt
semleges 3300 – 5300 K között
hideg 5300 K felett

A belső téri mesterséges világítás világítástechnikai jellemzőinek megfelelőségét a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet szerint rendszeresen ellenőrizni kell.

Részletesebb információért forduljanak hozzánk bizalommal!

M.K.T-Őri Mérnöki Iroda Kft.